przepisy45

Paluszki drożdzowe:

Składniki 

3 szklanki mąki

1 kostka margaryny

5 kg drożdzy rozpuszczonych w 1\2 szklanki mleka

2 żółtka

3 łyżki śmietany
sól
kminek

  •  Białka oddzielić od żółtek (nie wyrzucać białek). Przesianą mąkę połączyć z posiekaną margaryną, żółtkami, śmietaną, szczyptą soli oraz drożdżami rozpuszczonymi w mleku. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
  •  Odkrawać po kawałku ciasta i formować paluszki grubości około 1 cm, rolując ciasto na stolnicy.
    Układać je na wysmarowanej margaryną dużej blaszce.
  •  Białka "rozbełtać" widelcem, smarować nimi wierzch paluszków, posypać papryką i kminkiem. Piec w temp. 180 stopni 10-12 minut.
© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl