przepisy45

Pankejki 
 
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 50 gramów rozpuszczonego masła
- borówki
- miód
 
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. W drugiej wymieszać jajka z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia trzepaczką. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładać 1/3 łyżki wazowej masy pankejkowej i smażyć aż na powierzchni pojawią się niewielkie bąbelki. Po pojawieniu się bąbelków, pankejka przerzucić na drugą stronę i smażyć dosłownie kilka sekund. Podawać z borówkami i miodem, albo syropem klonowym.
 
Smacznego!
© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl